Träning

Träna stor häst/speed?

2015-09-13 16:06 #0 av: Fjäril

Hej,

Jag har en stor häst, hon är drygt 173hög. Hela hon är storbyggd, om man säger så. Visst, hon är fortfarande lite bukig (hon gick på lösdrift i tre år innan vi köpte henne i Januari 2014) men det är inte det som är "problemet" utan hon är stor hela hon - alltså en hel del att träna Glad

Min fråga till er är: har ni några tips på hur jag ska få fart i henne, alltså speeden? Hon skulle kunna trava/springa i all evighet, men hon har inte farten. Vi ska testa tåskor (inte för att det gör att hon springer fortare men) eftersom hon springer lite som en symaskin, högt med benen, kanske det ger henne ett flackare steg.

Idag tränas hon 5 dagar i veckan. Jogging två dagar i ca 1 1/2 mil, ett jobb i 40tempo a´ tolv intervaller (på 1000 meter) samt ett i 30-35tempo i 6 intervaller. Jag brukar också köra 500 meter i 25tempo (i 6-intervall-jobbet). Det senaste har jag ökat farten så hon får springa fortare och fortare (istället för att köra fort en väg och långsammare tillbaka). Jag vill också bygga muskler. Är det mer backar som gäller då och hur ofta? 

Just nu rider jag ingenting. Gjorde det en dag i veckan tidigare, då mest som mysritt men det har blivit körning för hela slanten nu. 

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2015-09-13 16:41 #1 av: VoxBauers

Ut och klättra i backar i olika tempo!

                                                               www.voxbauers.weebly.com                                                                  www.cornishrex.se

Anmäl
2015-09-15 11:05 #2 av: Valkyrija

Testa intervallträning och kanske att köra ihop med någon annan häst för att se om det får igång speeden lite? :)

Blomma - Travhästen söker medisar! - Blomma
Sajtvärd för NyhedendomStenarSocialt stöd och Travhästen.
Medis på Huskatter och Råttor

Anmäl
2015-09-24 17:20 #3 av: Fjäril

Tack för era tankar!

Hon har startat ett par gånger men ökar liksom inte. Kör alltid snabb/banjobb med andra och då går hon jättebra, senast körde vi i 18, sista 300 i långvagn, men jag vet inte. Hon har ganska höga steg så vi testar tåskor nu för att se om hon kan få ett flackare steg istället.

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2015-11-07 00:12 #4 av: Evelina.J

har hon högt fram steg som du säger symaskin steg så kan du lägga på tå vikter. De brukar man göra på sina hästar för att dom ska länga ut framsteget lite. De kan va så att hon inte är speedig utan är en långdistansare som bar maler på .

Prova att köra kanske 3 dagar vara av 2 dagar är lite snabbare intervaller i 30-35 temp ca 6 stycken. Och den tredje dagen rider du ut över stock och sten och klättrar om du har någon bra backe i skogen och kör lite fart lekar på grusvägarna.   

Anmäl
2015-11-07 18:40 #5 av: Fjäril

Hej,

Vi har testat tåskor ett tag, vilket vi snart inte kan ha i och med barfotaförbud (om vi inte plastar resten av bärranden) och det har gjort att hon tar ut stegen lite.

Jag tränar henne i 6-8 intervaller a 1000m mellan 30-35 med någon 25 emellan. Kör också en del i djupsanden för det kan ju vara så att hon får mjölksyra? Jag blir snart tokig och smått ledsen eftersom hon hemma går så bra, lågpulsare och verkligen kämpar. På vår hemmabana körde vi 21 med långvagn i 1600m och hon hade 72 i puls när vi kom hem.

Hon ser ut att trivas bra med det hon gör, öronen rakt fram, "behöver" och vill inte ha käk, "ligger" på tum utan att pulla och springer på bara man smackar lite. Men vid löp, ja hon springer men gör det inte fort. Hon är ingen stressad häst som inte vill vara på banan så juat nu känns det som om hon bara går bra när jag kör, men så kan det väl inte vara.

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2015-11-07 22:53 #6 av: Evelina.J

Kanske skulle prova att kombinera tåsko och tåvikter? Djup sand är ju mer styrka. Jag skulle nog fokusera lite mer på lite snabbar intervaller med skritt pass i mellan. 

Anmäl
2015-11-07 23:22 #7 av: Fjäril

Ja kanske men något säger mig att hon får lite mjölksyra?

Vilket tempo tänker du på, sträcka samt skrittpass?

Tacksam för dina tips :)

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl
2015-11-08 00:29 #8 av: Valkyrija

Testa norskt huvudlag? :) kolla om det motiverar? :)

Blomma - Travhästen söker medisar! - Blomma
Sajtvärd för NyhedendomStenarSocialt stöd och Travhästen.
Medis på Huskatter och Råttor

Anmäl
2015-11-08 10:27 #9 av: Fjäril

Vi har testat det men ju mer saker vi sätter på, desto mindre vill hon gå. Hon går bäst med bara bomull i öronen och helt fri sedan. Ver inte vad felet är. Veterinär hittar inget och hon är frisk. Viljan verkar finnas för hon älskar att gå i spets och bli "jagad". Hamnar hon efter slutar hon kämpa.

Sajtvärd på Övernaturligt

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.