Hästhälsa

Salt i vattnet?

2014-07-30 09:16 #0 av: [Carpinus]

Reijo Liljendahl säger i Travronden angående hur man i hans stall hanterar värmeböljan: "Det är viktigt att de (hästarna) får återhämtning och vatten. Vi ger även hästarna salt i vattnet."

Samtidigt vet man ju att salt ökar törsten, och med facit i hand ser man att Liljendahls hästar inte presterat så bra under den här varma perioden. Kanske en tillfällighet, men idén med saltet kanske inte var så lyckad? Någon här som vet mer i ämnet?

(P.S. Inget skrivet här på fem veckor - är Travhästen i Fokus avvecklad? D.S.)


Anmäl
2014-07-30 09:41 #1 av: Marr

Tänker att hästar reglerar sitt saltintag själva med fri tillgång till saltsten såsom fri tillgång till vatten...Funderar

Jag skulle inte tillsätta salt i vattnet för mina djur i alla fall.

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2014-08-07 17:16 #2 av: Magi-cat


Hästar behöver natrium när de svettas mycket och dricker mycket vatten, annars blir det obalans i elektrolyterna.

Det här tycker jag är bra förklarat:

http://www.hippson.se/artikelarkivet/foder/sa-fungerar-hastens-saltbalans.htm

Anmäl
2014-08-07 17:18 #3 av: Magi-cat


Och här:

"Många hästar erbjuds salt från saltsten men forskning på SLU visar att , speciellt högpresterande, hästar riskerar att inte få i sig tillräckligt med salt via saltsten, vilket resulterar i en minskad blodvolym. SLU rekommenderar därfor att dessa hästar också ges salt i fodret motsvarande deras aktuella dagsförlust av salt. För en trav eller galopphäst innebär det ett tillskott av upp till 100 g salt efter ett snabbjobb eller tävling och övriga hästar kan behöva ett tillskott av 8 g /100 kg kroppsvikt för varje 30 min hästen travar eller galopperar. Man har visat att snabbast återhämtning efter arbete får man om hästen själv dricker en saltlösning. Denna saltlösning bör innehålla max 9 g per liter vatten"

http://www.hastkliniken.se/goda-rad/

Anmäl
2014-08-07 17:21 #4 av: Magi-cat


Från Strömsholm:

"Det finns försök där de kommit fram till att hästar återhämtar sig fortare om de dricker saltlösning (9gram salt per liter vatten) efter ett hårt pass jämfört med att endast ha fri tillgång på vatten och saltsten. Vid fri tillgång på saltlösning dricker hästarna motsvarande förlusterna de fått av det aktuella arbetet."

"http://www.stromsholm.com/wp-content/blogs.dir/2/files/2012/04/Beh%C3%B6ver-h%C3%A4starna-utfodras-med-salt_.pdf

Anmäl
2014-08-07 20:15 #5 av: Marr

Ja där ser man och det kan ju tänka det är bra för djur i hårdträning, fast egentligen borde man ta det lugnare med träning & tävling när det råder värmebölja. Men tänker nog att man gör det. Hästars hjärtan är hemskt små i förhållande till kroppsstorlek.

Ska läsa dessa länkar Magi-cat, det är alltid intressant att lära sig mer. Tiderna och kunskaperna ändras med den. Tack för informationen Magi-cat...Glad

 *Jag tror mer på Ufo, än på Sifo*

Anmäl
2014-08-07 20:59 #6 av: Magi-cat

Tack själv, Marr!Blomma

Det är liknande för oss människor, att när det är väldigt varmt och vi dricker massor måste vi tänka på elektrolytbalansen.

Anmäl
2014-08-07 21:23 #7 av: [Carpinus]

Tack för samlad information!

Jag funderar dock fortfarande lite över resultatet för det aktuella stallet: fram till den 17/7 låg man på en segerprocent på 27%, från det datumet har segerprocenten varit 7,6%.  Nu kan det förstås vara rena tillfälligheter, men det är en markant skillnad som kan vara värd att fundera över.


Anmäl
2014-08-07 22:12 #8 av: Magi-cat

Kan ju vara helt andra faktorer förstås...Hur pass fluktuerar resultaten i vanliga fall över tid? Kan inte tänka mig att det finns några jämna segersviter...

Anmäl
2014-08-07 22:34 #9 av: [Carpinus]

I det här fallet är det ett framgångsrikt stall där den här dippen verkar ha kommit hastigt. Det kan förstås dyka upp dolda infektioner, men sådana uppmärksammas ju snabbt när hästarna presterar sämre.

Stallets hästar är ofta med i rikstoton och reser en hel del, och då går det förstås åt extra mycket vatten, inte minst när det råder värmebölja. En normal reaktion borde väl vara att om det är salt i vattnet blir hästen ännu törstigare och dricker mer, och om hästen får i sig för mycket vatten så riskerar den att bli lite "stinn" och presterar sämre - men det är bara min hemkörda teori...


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.