Tävlingar

Licenser

2015-02-17 15:06 #0 av: Tusen

Det kan upplevas som ett virrvarr av licenser och de kan ibland var svårt att förstå för den oinvigde. Här är en lista på de vanligast licenserna.

Utdrag ur Travsport.se Läs mer här

Licenstyper

A-licens
Träning och/eller körning av travhästar skall vara din huvudsakliga yrkesverksamhet. Det är Svensk Travsport som beviljar A-licenserna.

B-licens
Det finns två typer av B-licens. En B1-licens betyder att du får träna och köra ett obegränsat antal hästar som helt ägs/leasas och företräds av dig eller nära anhörig. Du får dessutom ha högst fem delägda hästar. Med en B3-licens har du samma förutsättningar som B1, dock utan körbehörighet i lopp.

C-licens
C-licens är en licens för lärlingar som arbetar med hästar hos en person med A- eller B-licens och som under föregående år har kört 151-300 lopp. Som anställd hos A-tränare kan du även ha en tränarlicens. Läs mer under träningstillstånd nedan.

D-licens

D-licens är en körlicens för amatörer. Har du en D-licens har du dock ingen rättighet att träna hästar. 

E-licens
E-licenstypen är en licens för lärlingar som arbetar med hästar hos person med A- eller B-licens och som under föregående år kört mindre än 150 lopp. Som anställd hos A-tränare kan du även ha en tränarlicens. Läs mer under träningstillstånd nedan.

F-licens
F-licens är en licens för ungdomar i åldern 16-20 år. Som anställd hos A-tränare kan du även ha en tränarlicens. Läs mer under träningstillstånd nedan.

G-licens
G-licenstypen är en licens för lärlingar som arbetar med hästar hos person med A- eller B-licens och som under föregående år kört 301 lopp eller fler. G-licensinnehavare får ej delta i lärlingslopp. Som anställd hos A-tränare kan du även ha en tränarlicens. Läs mer under träningstillstånd nedan.

Montélicens
Montélicens är ett komplement till alla licenstyper som medför rätten att rida i tävling.

Anmäl
2015-03-03 19:49 #1 av: Stallmima

Så det bästa alternativet för en "amatör" är att ta en B licens om man vill träna och tävla sin/a häst/ar själv?

Anmäl
2015-03-03 22:24 #2 av: Tusen

Ja. Det finns inte så många alternativ. Möjligen att man jobbar som lärling i något stall för då får man ha ett par höstar i egen träning (och tävla dem själv).

Anmäl
2015-03-04 00:45 #3 av: Stallmima

Så om man har/tar D-licens så får man bara då köra lopp men inte stå som tränare?  ens på sina egna/delägda hästar?  Vad är skillnaden i tex. licensutbildningen?

Anmäl
2015-03-04 10:18 #4 av: Tusen

Nu är jag ingen expert på området så det bästa är nog att ringa till ST och fråga men så här har jag för mig att det är.
Det finns tränarutbildning, körutbildning och monteutbildning som genomförs på banorna. Proffstränarutbildningen är speciell och utförs på annat sätt. Typen av licens för övrigt är något man själv väljer efter genomgången utbildning.

Anmäl
2015-03-04 10:51 #5 av: Stallmima

Tack för svaren!  Då lutar det nog för B-licens mot hösten för oss.  Pokal

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.