2014-01-15 22:24 #0 av: Tusen

Från och med i år kommer det att krävas ett fystest av alla nya licenstagare i monté samt för alla de som inte ridit minst 15 lopp under de tre senaste åren.

Vad är det då som krävs för att få en montélicens? Precis som för kusklicensen krävs det som vanligt att man går en licensutbildning med tillhörande teoriprov. Man skall också genomföra  minst 10 stycken godkända lopp under en tid av minst 15 veckor. Man skall ha startat från flera olika spår och vissa av dem är obligatoriska. Dessutom krävs ett läkarintyg.

För att få behålla sin montélicens måste man ha ridit minst 15 lopp under en treårsperiod. Som lopp räknas totalisatorlopp, poänglopp, kvallopp,premielopp och registrerade utbildningslopp.

Ridträning


Om man nu inte har gjort dessa aktiviteter eller om man ska ta en ny montélicens så kommer man att behöva göra fystestet. Detta fystest består av följande moment:

• Löpning 3000 meter. Maxtid 15 minuter. 

Plankan

• Armhävningar (valfritt tå eller knä). Skall pågå under en minut. 

• Knäböj med hopp under en minut. 

• Situps en minut. 

Utfall

Inget antal krävs för armhävningar, knäböj eller situps och den som testas bestämmer själv tempot. Här bedöms inställningen och att man inte slutar innan en minut har gått. 

Löpning


 För att klara av detta fystest behöver man naturligtvis förbereda sig med att träna ordentligt. Löpträning och viss styrketräning flera gånger i veckan gör att du blir en bättre ryttare. Här har du lite tips på övningar.