2013-12-03 22:23 #0 av: Tusen

Nästa år kommer ett divisionssystem att införas inom travet. Man vill satsa på bredden utan att beröva eliten något. Mindre pengar i första pris men istället högre prispengar på de 8 främsta i varje "breddlopp".

Utdrag ur artikel från travsport.se (Läs mer här)

Divisionssystemet – tydligare uppdelning mellan bredd och elit

Vi delar upp loppen i tre kategorier – elit, vanliga lopp och breddlopp.

Elit – Hit hör loppen som ingår i V75 och V86. Det är höga prispengar till vinnaren och höga krav på kuskarna. Endast kuskar som uppfyller kraven för loppkategori 1 får köra dessa (se licensbestämmelserna för information). Alla hästar får anmälas hit – de med högst startpoäng får plats i startlistan. Ca 8 procent av alla lopp är av kategorin elit.

Vanliga lopp – Detta är lopp med samma villkor som vi är vana vid sedan gammalt. Loppen körs främst på V64 och lunchtävlingar, men också under nästan alla andra tävlingsdagar. Det är en normal fördelning av prispengarna, dock med några hundra kronor mer i matlapp till de sist prisplacerade. Alla hästar får startanmälas och startpoängen avgör vilka som kommer med. Alla kuskar, oavsett licenstyp och erfarenhetsnivå, får vara med. Ca 74 procent av alla lopp hör till den här kategorin.

Breddlopp – Dessa körs företrädevis på V5-kvällar och helger. Förstapriserna är något lägre, men i gengäld är det mer prispengar till de åtta främsta i varje lopp och matlapparna är förhållandevis höga. Loppen är till för de som är i början av sin kuskkarriär eller som mest vill köra för att det är roligt, toppkuskarna får stå vid sidan av banan i dessa. I dessa lopp är det oftast inte startpoängen som avgör vilka hästar som får vara med då det många gånger är punkt 21- (datum för senaste start) och punkt 22-lopp (startprissumma). Ca 18 procent av alla lopp blir breddlopp.