2013-04-03 11:46 #0 av: Tusen

I denna artikel får vi möta Jennie Samuelsson som jobbat i många år som hästskötare i många olika stora stall för kända tränare. Här berättar hon lite om sin bakgrund och hennes dagliga liv i stallet.

Hej!

Mitt namn är Jennie Samuelsson är 34 år och jag jobbar som hästskötare och lärling hos Glenn Norman. Där har jag jobbat sedan 1999 men innan dess har jag även jobbat hos Torbjörn Jansson där jag började jobba 1993. Jag har också jobbat extra hos Per Lennartsson och Stig H Johansson.

Jag och DiLeva i Frankrike

Lite om min hästbakgrund. Jag fick min första häst redan som 2 åring. Det var en shettis vid namn Hector som jag delade med min kusin. Vi fick Hector av vår mormor och morfar och han var en perfekt läromästare. Hans envishet satte verkligen mitt tålamod på prov men jag har numera honom att tacka just för det tålamod jag har idag.

Jag och min första ponny Hector

 Jag har tävlat en del i ponnyhoppning  men det var hos min moster och hennes man som travintresset väcktes. Han var amatörtränare och jag tillbringade varenda sommar hos dem och hjälpte till med hästarna. När jag sedan som 14-åring fick följa med min hovslagare till Solvalla och hälsa på hos Torbjörn Jansson, var jag helt fast i travvärlden.

 

 

 Som för alla har jag varit med om både med- och motgångar och de allra största framgångarna har varit med Dileva Käll.

Di Leva efter segern i SM 2011

Hon var tvåa i Svenskt Trav Oaks, i Drottningens Pokal och i Sto-championatet. Jag har också fått uppleva Elitloppet med Dileva och jag har också fått se henne vinna Sto-SM 2011 (Äntligen!)

Golden Tilly

 Många är de hästar som passerat genom åren med några har sin speciella plats hos mig. Det är: Majesty of Rock, Golden Tilly, Dileva Käll (självklart) och sen skulle jag även vilja nämna Lilljeppe som vunnit 13 lopp och är en riktig kompis.

Ridträning

Hur ser då en dag ut för mig som hästskötare?
Dagen börjar mellan 06.00 – 07.00 då hästarna fodras.

Sen släpper jag ut 9 – 10 hästar i hagen innan mockningen börjar. Därefter tränas hästarna och jag kör eller rider 3 -4 st hästar per dag.

Eftermiddagen består av allmänt pyssel med de tränade hästarna, vilket innebär borstning, stretching, bandagering, massage med linement och lite gosestunder.

Gosestund


Det bästa med att vara hästskötare är att det är ett väldigt fritt yrke. Man är ute mycket och man får vara med hästarna hela dagarna. Det ger mig en frihetskänsla.
Det sämsta med yrket är att man bara har hästarna till låns. Man kan när som helst förlora dem och det är jobbigt varje gång man blir av med någon man älskar.  Det är också hemskt tråkigt när hästarna inte springer tillräckligt bra, blir skadade eller sålda.

Snällaste hingsten jag någonsin mött

Men att se ”sin” häst vinna gör att man blir oerhört lycklig och det är väl det bästa med travet och man glömmer då alla regniga och leriga dagar man haft under året.

Sen drömmer man naturligtvis om en speciell seger. I mitt fall är drömmen att få vinna Elitloppet antingen som skötare eller hästägare.

Så förmodligen kommer ni, även om 10 år, få se mig i stallet och på travbanorna som hästskötare om bara min kropp håller. För det är ett tungt men härligt yrke.

Picasso Dock