Intervjuer

Lotta Mossberg-uppfödare och hingsthållare

2013-02-13 21:07 #0 av: Tusen

Att vara med från allra första början då ett föl blir till och sedan följa den från födseln tills den avslutar sina dagar är väl något av en dröm. Detta är en av de saker som driver Lotta att hålla på med uppfödning av travhästar. Allt började med ett besök på Mälarkliniken...

Hej!

Mitt namn är Lotta Mossberg och jag är en uppfödare av det mindre slaget men jag är även hingsthållare då jag äger och fött upp min fina vita hingst, Majesty of Rock.

Lotta och Rocke

Mitt första föl föddes 2000 och sedan dess har ytterligare 3 varmblod fötts upp av mig fram till dagens datum.

Rocke och hans bröder

Alla fyra härstammar från min älskade gamla dam, She´s Back, där tre stycken är helbröder och en är ett barnbarn till henne.
Min bästa uppfödning är naturligtvis Majesty of Rock, ”Den vita sagohästen”, ”Drömhingsten”, ”Rocke”… ja, hans smeknamn är många.

Torg och Majesty of Rock

Han har, via sin mormorsmor, i rakt nedåtstigande fadersled, Orlovblod i sig. Orlovtravarna är Rysslands egna, stora stolthet. Hans far, His Majesty, tog världsmästartiteln 1995 och farfar, Idéal du Gazeau, är en av Europas bästa travare genom tiderna.

”Rocke” själv har sprungit in nästan 2 miljoner och har en platsprocent på 50%. Han tävlade i hela 10 år (2002 – 2012) och även om hans största framgångar var som i början av sin tävlingskarriär så var han pigg och löpvillig ända tills han slutade tävla, vilket hans rekord, som sattes av honom som 11-åring, visar på.

Sagohästen

Hur började då det hela med uppfödning? Jo, det är en saga i sig själv.
Mitt sto fick ehrlichia och blev inlagd på Mälarkliniken. Varje dag då jag besökte henne träffade jag samme man som pysslade och fejade i stallet. Jag stod och läste på hennes journal då jag upptäckte att de skrivit halvblod på denna. Jag skrattade och upplyste mannen om att detta inte var något halvblod utan, trots hennes vita färg, så var hon faktiskt ett varmblod. Han blev minst sagt ”paff”.
Dagen efter när jag kom så stod mannen och väntade på mig. Han presenterade sig som Nils, ägare till hingsten His Majesty och han önskade att vi skulle betäcka våra djur. Nu var det jag som blev ”paff” … detta måste jag få fundera över. Skaffa ”barn” med en främling? Hur skulle det se ut? Jag började söka efter alla uppgifter jag bara kunde komma över om den där Nils. Vad var han för människa? Jag rådfrågade alla jag kände, som höll på med trav… Alla sa – KÖR! Jag tänkte att går han med på alla mina krav; stoet skall vara kvar hemma, fölet skall ha den bästa tänkbara omvårdnad och aldrig säljas, den dag den är klar på banan så skall den få komma hem till mig igen. Går han med på allt detta så ok.. och det gjorde han!
 I dag har jag så alla tre fantastiska helbröder hemma hos sin mamma.

Bröder

Som ni säkert förstår var det denna Nils som har inspirerat mig till att vara uppfödare och naturligtvis kärleken till hästarna.
Att vara uppfödare är underbart men det känns lika hårt varje gång en uppfödning ska ”flytta hemifrån”. Men det finns också många underbara minnen och stunder som uppfödare. En av de finaste minnen jag har, som uppfödare, är då She´s Back kommer gåendes emot mig i hagen och signalerar:  ”-Matte”, det är dags nu och hon lägger sig försiktigt ner framför mig och min gudagåva, Majesty Of Rock, ser dagens ljus.

Nyfödd

Denna hingst har gett mig så mycket glädje och spänning. Jag har dessutom fått förmånen att följa avkommorna med både bilder och täta kontakter med ägarna. Jag har besökt alla i Sverige och en i Norge. Jag har två i nord-Norge också som jag önskar kunna åka till. Fantastiskt att se hur de har tagit efter sin pappa i mångt och mycket. Busen han gjorde som liten, coolheten vid inkörning, ödmjukheten och hans stora hjärta. Rocke är min saga, nu håller jag tummarna för att hans avkommor skall skänka lika mycket glädje till deras ägare som han gjort till mig. ”Rockes” första kull är nu 3 år och kommer under våren att börja visa sig på banorna.

Hur länge kommer jag då att hålla på med detta? Ja, jag ger det ett år i taget. Allt beror på ”Rockes” välmående och självklart efterfrågan. Hans mormorsfar, Torg, dog av en sprängd kroppspulsåder vid just betäckning. Detta är en stor oro som skrämmer mig.

Jag önskar att alla som föder upp en häst, ska få uppleva samma fantastiska saga som jag fått förmånen att göra. Att få drömma och glädjas åt framgångar tillsammans med avkommornas ägare.

Drömhingsten

Vill du läsa mer om Majesty of Rock så finns han på facebook där alla avkommor har egna foto album.


Anmäl
2013-04-03 20:54 #1 av: anelkabob


Underbar historia- underbara Lotta och fantastiskt underbart vackra Majestäten!!!

Anmäl
2013-04-03 21:57 #2 av: Solvalla_Liv

Fantastisk är det jag får fram! :D

Anmäl
2013-04-05 13:07 #3 av: medde

Kul läsning. Bara älskar "Torg" hästar. I mina dagar har jag haft 2 stycken avkommor efter Torg som passhäst.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.