Hästar

När fryser hästen?

2012-12-22 19:04 #0 av: Tusen

Fryser hästen nu när det är så kallt? Kan man ha hästen i hagen då det är -15 grader ute? Är det bra med täcke? Törs jag släppa ut en klippt häst? Måste den klippta hästen ha täcke?

När fryser hästen?

Nu på vintern kan man undra över hur mycket och när hästen fryser. Det kan vara olika mellan individer men vissa faktorer spelar roll för alla hästar.

Många gånger står man och argumenterar med varandra om vad som är rätt och riktigt. Men hur ska man då veta? Många är oroliga för sina hästar.

Det har studerats en hel del kring detta och vad man vet är att hästar klarar av sträng kyla bättre än vad vi människor gör, däremot så är det många hästar som inte gillar regn och vind. Om det är riktigt kallt -10 så är det inte i första hand ett täcke till hästen behöver utan mer foder.

Men det är med hästar som med oss människor – de är olika individer en del hästar fryser mycket, men det finns hästar som blir varma och svettiga av sina täcken. Vissa avskyr att ha täcke på sig medans andra verkar älska att ha på sig täcken.

Fakta:

Hästar är jämnvarma djur, det innebär att de håller samma kroppstemperatur oavsett väder. I kroppen skapas värme/energi på olika sätt samtidigt som kroppen förbrukar värme/energi, enkelt uttryckt kan man säga att hästen håller kroppstemperaturen konstant genom att reglera värme in mot värme ut. Hästar kan exempelvis öka sin kroppstemperatur genom att äta, de kan även skaka på sig ”darra” men det ökar bara temperaturen kortvarigt.
Sänkning av kroppstemperatur sker bland annat genom att hästen svettas, men den kan också stå helt stilla så att den inte förbrukar någon energi.

När det gäller kyla och vad hästar klarar av så brukar man prata om Nedre Kritisk Temperatur, NKT, den här gränsen är olika för olika hästar, vid temperaturer som är under den nedre kritiska temperaturen så måste hästarna öka sin ämnesomsättning och äta mera för att behålla sin kroppstemperatur.
Det finns flera olika faktorer som påverkar var den nedre kritiska temperatur gränsen går, hästens hull, storlek, päls, hur mycket den äter, har den täcke, är den klippt, blåser det ute, kan den söka lä någonstans.

Det finns några olika studier/undersökningar där man har tittat på det här med hästar och temperatur, här är några exempel:

  • I en undersökning som gjordes använda man fyra travhästar och en shetlandsponny,  hästarna utförde lätt arbete – så de fodrades enligt detta. De här hästarna upplevde att en temperatur mellan 5 – 25 grader var behaglig.
  • Vid en annan undersökning fann man att ett ponnyföl som var 1 vecka gammalt hade en Nedre Kritisk Temperatur på 18,6 grader.
  • Varmblodsåringar som utfodrades restriktivt hade en NKT vid 0 grader, medan jämnåriga hästar som var acklimatiserade och som samtidigt hade fri tillgång på foder hade en NKT på -11 grader.
  • En tävlingshäst som arbetar på medel till hög nivå och som fodras efter dessa förutsättningar, hästen är klippt och har täcke på sig, den beräknas ha en NKT vid ca -15 grader.

Nedre Kritisk Temperatur för hästar med olika förutsättningar.

Underhållsfoderstat                                             +7 grader

Medelhård träning, hästen är klippt, inget täcke      – 5 grader

Lätt träning, oklippt                                             0 grader

Medelhård träning, oklippt                                   -7 grader

Medelhård träning, klippt och termotäcke              -11 grader

Hård träning, oklippt                                           -15 grader

Så ska man svara påfrågan om hästar fryser så behöver man väga in flera faktorer.


Foder: Hästar ökar sin kroppstemperatur genom att äta, är det kallt behöver de mera foder.

Klippta hästar: förlorar en del isolering så de behöver oftast täcke när det är kallt.

Halstäcke Hästens hals är inte lika känslig för kyla som andra delar av kroppen, därför behöver man inte ha halstäcke på hästen.

En mindre häst förlorar snabbare värme än en stor häst på grund av sin kroppsyta och därför kommer den mindre hästen att tidigare nå den nedre kritiska temperaturen.

Konvalescenter och hästar som inte arbetar så mycket, får oftast mindre foder,de brukar få så att de klarar underhållsbehovet men när det är kallt behöver även dessa hästar mera mat.

källa:Hästens reglering av kroppstemperatur och dess värmeballans av Agronomie doktor Karin Morgan.

Täckets påverkan på hästens temperaturreglering, projektarbete SLU 2008

Länsstyrelsen i Jönköpings Län

Delar av texten är tagen från:  Åsa Pernes
Källa: http://www.alltomhastar.se/artiklar/forskning/nar-fryser-hasten/

Anmäl
2012-12-28 12:59 #1 av: Hovgarden

Något man oxå kan tänka på är att nederbörd och vind påverkar NKT. Har hästen bara skydd för väder så klarar den ofta temperaturer ner mot -20 utan täcke om den får en foderstat som täcker upp, gärna fri tillgång på grovfoder. :)

Bra att du tog upp detta Tusen! Vi tror oftast att hästarna fryser, men jag tror fler hästar lider av värme, med för många täcken på sig...

Anmäl
2013-01-12 13:06 #2 av: Knorran

Tusen detta var en bra artikel, tusen tack.. tror det är bra att upplysa folk om detta!

#1 hovgarden, mycket bra sagt! Skrattande

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.