2012-12-08 09:56 #0 av: Tusen

Under mitten av 1700-talet började man att planera avel på travhästar i USA. Många utav landets hästägare hamnade i bråk med varandra och tävlade då med sina hästar och vagnar genom städernas gator. Något som blev mycket farligt för allmänheten, så genom att avla fram hästar som var speciellt lämpade för travsport skulle man få bort de livsfarliga tävlingarna på gatorna. Dessutom ville man utveckla en häst som kunde mäta sig med de berömda ryska Orlovtravarna och den engelska Norfolktravaren. Så år 1788 importerades Messenger.

Messenger

Messenger var en engelsk fullblodshingst, född 1780. Han var efter Marimbo, sonson till Sampson efter Blaze, (född 1733 efter Flying Childers, en mycket framstående galopphäst)som var en duktig travare. Blaze räknas som travarnas egen patriark, som far till halvblodet Shales född 1755 som hade en mycket stor påverkan på Norfolk travaren. Hans mor var ett okänt sto efter galopphästen Turf. Man kunde spåra hans stam ända bak till det engelska fullblodets tre stamfäder, Godolphin Arabian, Darley Arabian och Byerley Turk. Messenger föddes upp av John Pratt, en adelsman från Newmarket, London. Messenger startade själv aldrig i något travlopp, men startade i 16 stycken
galopplöp, där han vann 10 utav dem. Messenger användes i aveln även i
Storbritannien och lade grunden för de berömda Norfolktravarna och Hackneyhästen. I maj 1788, strax efter den Amerikanska Revolutionen, såldes Messenger till Sir Thomas Benger och exporterades till Philadelphia, Pennsylvania, USA, tillsammans med tre andra engelska importer, men såldes igen redan 1793 till Henry Astor, som då började erbjuda Messenger som avelshingst genom annonser i tidningar. Messenger fick snabbt ett rykte om sig att vara en superhingst och fick betäcka många ston av olika kvalité i hela Pennsylvania, men även från New York och New Jersey. Avkommorna höll nästan alltid bra klass och hade snabbhet och uthållighet. Messenger är även stamhingst till flera andra amerikanska hästraser, framförallt körhästar och grövre ridhästar, som American saddlebred och Tennessee Walking Horse.
Messenger dog den 8 januari 1808, då 28 år gammal. Han begravdes på Long Island och ägdes då av Cornelius W Van Rantz.

Källa: http://www.hippokraten.se/hastsport/trav/den-varmblodiga-travhasten#part_40788
http://sv.wikipedia.org/wiki/Amerikansk_travare