Intervjuer

Oskar J Andersson - en lärling

2012-10-24 20:37 #0 av: Tusen

Oskar J Andersson har fått en lysande start på sin karriär. Knappt 20 år gammal har han redan vunnit tre V75 -lopp och även flera andra större lopp. Läs om hans liv som lärling och om hur han ser på travet.

MITT LIV ”SO FAR”

Oskar Andersson hette jag förr. Nu har det ack så viktiga ”J:et” tillkommit och det har blivit Oskar J Andersson på senare år. Häftigt tyckte jag när jag var liten; ”’Stig H’ har ju det”. Nu bekommer det mig inte förutom när det gäller anmälningar, ”J:et” måste med, annars blir det någon annan som kör. Men jag gillar ”J:et”.

20 år har jag precis fyllt. Det har jag firat med lite trav. ;-) Det är ju på travet jag trivs. Redan när jag var 1 hade jag varit på trav flera gånger. Jag hängde i en gunga i stallet när pappa Jan P, amatörtränare, skodde och jag växte upp i stallet. Ponnylicens tog jag när jag var 7-8 år. Det var när jag var i den åldern och lite senare jag fick min första stora ”förebild” inom travet, som trollband lite extra.. Jag pratar inte om en person, även om ”Tarzan” var en favorit, utan jag pratar om en häst. En viss Scarlet Knight. Storhästlicens tog jag när jag var 15-16 och sedan dess har det varit trav som stått på agendan. Första segern kom när jag var 16. Vilken grym känsla!

Sedan dess har det i alla fall trillat på några segrar vilket är fantastiskt. Under maj och juni månad i år var jag inne i ett härligt ”flow” och vann 8 lopp tror jag. 2 var på V75 och sammanlagt 3 med 100.000 i första pris. De var alla stora på olika sätt. Störst känslomässigt var det nog under  Elitloppshelgen, då jag vann med en av mina favorithästar, High Leg. Det var fullt med folk på publikplats och det var många man kände som skrek uppe på E-läktaren. V75-segern på Östersund var stor på så vis att det var första V75 segern och för att det blev en del snack angående mitt taktiska val i loppet. Beröm kom från bland annat Stig H, det värmer såklart. Båda segrarna kom med chefens, Jörgen Westholm, hästar.

En vecka efter den händelsen ringde Oskar Svanberg upp mig. Vi snick-snackade lite och han frågade mig om inte jag ville köra hands häst, Brenna Boko på Kalmar veckan efter. V75 var det. Det var stort för mig. En proffstränare man aldrig tidigare träffat ringer och tycker att det han sett av mig har varit så bra så han vill låta mig köra V75. Läckert! Loppet löste sig perfekt och seger nr 2 var ett faktum!

Under augusti lyckades jag ta min tredje V75 seger, och det på nytt världsrekord! Det var med min bästa kompis, Per Emil Henrikssons häst, Victoria Fame. Otroligt!

Det var som sagt under maj det släppte, för innan dess gick det tungt om man ska se till resultaten. Jag hade inte vunnit på över ett halvår men jag funderade inte så mycket på det. Jobbet kommer före löpkörningen för mig och därför tänkte nog andra mer än jag på att jag inte vann lopp för stunden. I de lägena gäller det bara att kämpa på och göra ett så bra jobb man kan. Och mitt jobb, vad är det då? Några passhästar, fortkörning, skoning och sedan har jag loppkörningen som en liten plusfaktor. Jag är oerhört glad och tacksam att jag får den möjligheten jag får av Jörgen Westholm, utan att ha en tränare som litar på en kommer man ingenstans i den här sporten.

FRAMTID

Jag har stora visioner. Det har jag alltid haft. De ändras ständigt, men jag har hela tiden en tanke på hur min framtid inom sporten kommer att se ut. Det blir aldrig som man har tänkt sig, men man måste ha ett mål för att komma någonstans överhuvudtaget. Just nu har jag som mål att bli tränare  och kusk, för jag vill känna att jag har lyckats med hela konceptet. Jag tänker i alla fall alltid vara delaktig i ett stall på något sätt, inte bara åka på tävlingar.

Konkreta mål är att tillhöra toppen i Sverige, topp 5 kanske? Som kusk eller tränare? Vi får se. Det är också att vinna Elitloppet och Prix d’Amerique. Det vill jag ha gjort innan jag dör. Som kusk eller tränare? Vi får se.

Jag har många idéer på hur man ska sköta och träna hästar, och även hur man ska köra hästar i lopp men ska jag gå in på det kommer den här skriften aldrig ta slut. Vi får se om det i framtiden visar sig att mina tankar är helt rätt eller helt fel.

I framtiden hoppas jag att travet fortsätter hålla sig på en stabil nivå och att
det vi ser nu endast är en liten svacka, precis som det har varit förut. Jag
försöker bli allt mer insatt i hur sporten fungerar och man kan lugnt säga att
det är komplext. Än vet jag nog för lite för att kunna lösa problemen som finns inom sporten, men jag hoppas i framtiden kunna hjälpa till även på sådana punkter.

För oss lärlingar är sporten rätt bra. Nästan för bra. Att jag, som bara är 20 år, redan har tagit 3 V75 segrar och kör 100 lopp om året visar på att sporten är för snäll mot oss. För det är många 20-30 åringar som lyckas som lärlingar, men det är få under 40 som har fungerande proffstränarrörelser… För bra är sporten för vissa ”lärlingar”. Jag syftar på de lärlingar som kör över 300 lopp om året. Det är i snitt ett lopp om dagen! Kör man så mycket kanske man borde vara utestängd från lärlingslopp helt och hållet. Bli catchdrivers om ni inte kan bli proffstränare!

Vad jag gör om 10 år? Oj. Då är jag 30. Proffs? Njaa, jag vet inte. Det spelar inte så stor roll exakt vad jag gör då. Viktigare är att sporten fungerar och har en framtid så tror jag nog att min framtid löser sig efter hand.

Oskar J Andersson (genom Tusen)

Anmäl
2012-10-24 22:20 #1 av: Maddus

Kul att läsa om denna fantastiska duktiga kille!

Anmäl
2012-10-26 10:54 #2 av: Perly

Ser ut att ha en lovande framtid, mycke åstakommet vid ung ålder

Alltid Oavsett

Anmäl
2013-01-21 07:51 #3 av: Tusen

Oskar belv i år utvald till "Årets Komet" inom Svensk Travsport och fick motta priset under den stora travgalan.

GRATTIS OSKAR! Glad

Anmäl
2013-01-21 15:43 #4 av: Maddus

Grattis Oskar :)

Han var ju också med i direktsändning V75 studion  i Lördags :)

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.