Annons:
Etikettnyheter
Läst 9119 ggr
Tusen
2012-09-18 23:20

Solvallas Montédag 2012-09-08

Att rida monté kräver en hel del. Inte bara att man kan alla regler utan man måste vara ordentligt vältränad och äta rätt för att orka rida på ett bra sätt. Därför anordnade Solvallas montéklubb en heldag för alla intresserade montéryttare, rutinerade som orutinerade. Många kom och dagen var väldigt lyckad. Man fick även hjälp med sitsträning och voltning på egna hästar och det blev mycket nytt för alla för man blir aldrig fullärd. Här får vi läsa om Gabriella Bro-Söndergaards upplevelse av den dagen.

Lördagen den 8/9 -12 anordnade Solvallas montéklubb en heldagskurs i monté. Deltagarna fick lyssna på intressanta föreläsningar av Patric Friberg, Daniel Olsson och Linda Hedström. Daniels och Lindas föreläsningar innehöll även praktisk träning på banan.

När kursen startade klockan 12 blev vi deltagare bjudna på lunch, en välbalanserad måltid med rökt lax och quinoa med babyspenat, hackade valnötter, fetaost och oliver samt ett halvt ägg.

Under tiden som vi avnjöt vår lunch fick vi lyssna till personlige tränaren Patric Friberg (som bl a håller i galoppens fystester) som föreläste om kost och träning. Patric gav oss grundläggande kunskaper kring hälsosam mat
och varför det är så viktigt för oss att äta rätt samt hur viktigt det är att
hålla en bra vätskenivå i kroppen inför en montéstart.

De tre grundläggande reglerna vi fick med oss var:

  • Ät långsamma kolhydrater (ej för mycket)
  • Ät nyttigt fett
  • Ät mycket grönsaker, frukt och bär


När det handlar om träning var Patric noggran med att påpeka vikten av att trappa upp träningen långsamt. Vi deltagare fick ta del av hur man lägger upp sin träning när man ska starta med konditionsträning som t.ex. löpning och hur man startar när man skall börja styrketräna för att i största mån undvika skador man lätt drar på sig om man går ut för hårt.

Patric gav fina tips på övningar som kan vara speciellt användbara för oss montéryttare. Montéryttare behöver allsidig träning men framförallt styrka i överkropp, bål och ben.

Exempel på övningar:

  • Överkropp: Armhävningar/liggande hantelpress, sittande rodd, stående rodd, hantellyft åt sidan, stående hantelpress.
  • Bål: liggande stolen, plankan/sidoplankan samt övningar på pilatesboll
  • Ben: knäböj/statiska knäböj, utfallssteg

Daniel Olsson var på plats för att föreläsa om voltstart och loppridning. Hur man genomför en voltstart är någonting som alla montéryttare fick lära sig under tiden vi tog vår licens, efter licensutbildningen är det stor skillnad på hur stort antal lopp olika montéryttare rider, men oavsett hur många lopp man har ridit är det otroligt nyttigt att få en uppfräschning av det hela, och speciellt av en såpass erfaren kusk som Daniel Olsson.

Allt man själv gör i en voltstart ger koncekvenser för alla ryttare i volten. Daniel beskriver att vi börjar inte tävla förrens kommandot "kör", innan dess skall vi hjälpa varandra för att få till en så bra voltning som möjligt, omstarter gynnar ingen, framför allt inte montésportens rykte.

Daniels bästa tips, som han noggrant poängterade, var att läsa på ordentligt inför varje lopp exakt vart man skall befinna sig i volten och vad som kan ske för en själv vid strykningar.
Om man leder någon utav de andra volterna skall man bara fokusera på att ligga jämsides med mastern (1:an)  fram till kommandot "klart" .Efter det skall man släppa mastern och enbart fokusera på sin egen ridning och att man är på rätt plats vid rätt tidpunkt fram till "kör", inte förrens då börjar vi tävla!

Linda Hedström är en av landets mest erfarna montéryttare och hon var på plats på Solvalla denna dag för att föreläsa för oss om ridteknik och montésits. Ett bra tips vi fick utav henne var att inte korta stiglädren innan man har styrkan för det, då resulterar det bara med att man blir ännu högre i sitsen än om man har lite längre läder. Vi fick se ett
franskt montélopp, Frankrike ligger långt före Sverige när det gäller
utvecklingen av montésporten, och fransmännen är goda förebilder vad gäller ridstil och sits.

Efter föreläsningarna fick vi deltagare gå till stallarna och sadla på våra hästar. I stallet satt Linda upp på en av hästarna och demonstrerade sin egen montésits. Hon visade även hur hon själv går tillväga när hon sadlar upp inför löp.

Innan vi gick upp till banan fick vi skritta runt på en stor volt där Linda och Stina Swartling gick runt och hjälpte oss och gav individuella tips med vår montésits. Det handlar mycket om att ha ett ordentligt stöd med knäna, få bak tyngpunkten, sänka rumpan och ha ett lätt stöd mot hästens hals med händerna. Har man en häst med känslig mun som man inte kan få så mycket stöd av i tyglarna tipsar Linda om att använda dubbla tyglar och fästa den enda i spärrgrimman och på så vis kunna ta mer stöd i tyglarna. Hon rekommenderar det dock inte på mycket starka och heta hästar.

Efter den individuella sitsträningen fick vi gå ut på banan och göra tre stycken provstarter från tre olika spår.

Efteråt tittade vi på filmen från  provstarterna och gick igenom dem. Det handlar mycket om att vi måste befinna oss på rätt ställe under voltningen.

Gabriella Bro-Söndergaard http://montebloggen.se

Lite bilder från provstarterna:

Samling på volterna

…ett, ..två, …kör..

..och iväg.

Annons:
Fjäril
2014-01-15 21:24
#1

Tack, vad intressant!

Jag vill lära mig mer om volterna. Finns det, förutom att läsa sig till, och att titta på lopp, någon video som demonstrerar dig bättre? Samt hur man lär hästen det också?

Sajtvärd på Övernaturligt

Upp till toppen
Annons: