2012-09-02 13:35 #0 av: Tusen

Hur är det att jobba som hästskötare i ett annat land? I denna intervju berättar Malena Nogerius om sin tid i Florida på Continental Farm.

Mitt namn är Malena Nogerius, är 26 år gammal och jag tänkte
berätta om min tid som hästskötare i USA.

Först lite om min bakgrund.
Jag började med hästar då jag som 7-åring började rida på ridskola, precis som många andra småtjejer. Min mamma har själv haft häst och ridit i  många år så det var väl rätt naturligt att börja med hästar.
Jag fortsatte rida på ridskolan i ganska många år och gick även på ett
ridhögstadium. När jag var 11-12 år gammal kom jag in på ponnytravet och tog då min ponnylicens. Samma år fick jag även min första egna häst, ett  russto på 2-år, Tejas Monita. Med henne (och massa andra hästar) tävlade jag ponnytrav från 1998-2011. Under gymnasietiden började jag även intressera mig för varmbloden,framförallt montén och började så smått att hjälpa till i ett stall med att rida några hästar.
Jag tog min montélicens 2005, körlicens 2007 och B-tränarlicens 2009.

När jag slutade gymnasiet 2005 blev jag erbjuden jobb Continental Farms för Jan ”F-et” Johnsson och åkte då över i oktober samma år till Florida i USA. Jag var då 19 år gammal och stannade där i c:a 6 månader. Jag kom hem igen i mitten av april 2006 för att kunna fortsätta tävla min ponny Monita som varit mammaledig under tiden som jag var i Florida.

Get It Get It görs iordning för ett motionsjobb.

Mina arbetsuppgifter var skötseln utav mina passhästar (4 st), fodring, mockning, motionskörning och något enstaka snabbjobb.
Mina sköthästar var
Gonewiththewind sto 3 år e. Kicktail ökänd i mitt stall. Den lilla elaka hästen som hatade allt och alla, men var genomsnäll att köra och sprang som besatt. Hon var konstant sur och jag blev i princip den enda som fick gå in i hennes box utan att hon försökte döda mig.
Deanna Hall sto 3 år e. Conway Hall ”Gone’s” raka motsats. Hon var rätt stor och genomsnäll. Henne fick jag börja ridträna runt jul, vilket gav otroliga
resultat för henne. Hon började då orka med sig själv och utvecklades rejält
under vintern.
Get it Get it sto 2 år e.Yankee Glide Fick jag vara med och köra in. En mycket snäll häst som inte utmärkte sig något från mängden.
Marc Moislces hingst 2 år e. Muscles Yankee Fick jag ta över efter jul. Han var konvalecent större del av den tid jag hade honom. Stor och bänglig, hade inte riktigt koll på kroppen.

Deanna Hall färdig för ridtur

Det var ibland väldigt jobbigt att gå upp när klockan ringde
vid 03.00 på morgonen. Att jobba 6 dagar i veckan tyckte jag var väldigt
jobbigt från början, men vande mig fört. Fast det var nog det värsta med jobbet. Det bästa var ändå Värmen! Det var mycket självständigt arbete och jag fick verkligen lära mig att ta egna initiativ och se till att hålla tiderna.

En vanlig arbetsdag skulle kunna se ut så här: Vi började oftast strax innan 04.00, hade man kvalhäst var man oftast tvungen att börja ännu tidigare. Den som var först i stallet hängde in ”feed-tubsen” med kraftfoder. Därefter började vi mocka, köra/rida, släppa ut i hagar. I vilken ordning detta gjordes var alltid olika. Vi hade 3-4 hagar till ca 30 hästar, vilket innebar att varje häst fick gå ut i ca 30 min/dag. Snabbkörningarna började kl 06.00 och dagen innan hade Johnsson satt upp ett schema där det stod vilka hästar och vilka tider de skulle gå fort, samt om de skulle gå rundbana eller rakbana. Då fick man själv bestämma i vilken ordning allt skulle göras, så länge rätt häst stod selad och klar till rätt tid. Vid 09.00 skulle alla hästarna vara körda. En utav mina hästar ridtränades och om jag ville rida på banan eller rakbanan så var jag tvungen att sticka ut med henne direkt vid fyra på morgnen, eller efter lunch. Efter lunch var det ofta väldigt varmt och  dessutom min lediga tid. Så oftast red jag henne tidigt på morgonen, med risk att stöta på någon alligator ute på banan, eller så red vi borta på ridbanan. 
Efter varje träningspass tvättades hästarna för hand med svamp & vatten. När alla hästarna var körda, efter nio-tiden, så skulle de borstas, smeta på liniment och linda eller ev. blistras. Alla hästar skulle vara skinande rena när vi gick för lunch. Vagnen, selen och huvudlagen skulle tvättas och smörjas varje dag. Trunken & namnskyltarna skulle dammas av. Feed-tubsen fyllas,
vattenhinkarna skulle fyllas upp & elektrolyter skulle blandas i vattnet. Boxarna skulle mockas igen och hö fyllas på. Det var hela tiden väldigt noga
att allt såg rent och snyggt ut. Normalt så slutade vi då till 12.00 för att kunna äta lunch och sedan sova någon timme. Vid 15.00–15.30 gick vi  tillbaka till stallet för att mocka igen, fodra och fixa vatten. Vi skötare hade gjort upp oss emellan att hjälpas åt med varandras hästar. Så vi var 2-3 stycken som turades om med eftermiddagspasset samt söndagarna. Vi var totalt 7 stycken skötare där och alla hade gjort upp vilka som jobbade när. På så sätt fick vi vara lediga lite mer.
Sen fick jag arbeta mycket med inkörning och unghästar vilket jag lärde mig mycket av.

Gonewiththewind färdigselad för snabbjobb.

Orkanen Wilma hade dragit förbi över Florida dagen innan jag kom dit, så första 3 veckorna levde vi utan el (endast en generator som var igång några få timmar om dagen), fick duscha i kallvatten. Brandkåren kom och delade ut mat, vatten och is. Det var verkligen något att få uppleva.

Något som jag tyckte var väldigt annorlunda gäller utrustning, mediciner och liknande. Det finns mycket utrustning som inte får användas i Sverige som är tillåtet i USA och likadant då det gäller medicinering.

Skulle du kunna tänka dig att åka tillbaka? Inte nu längre. Men jag ångrar inte att jag åkte.

Skulle du vilja göra om samma sak fast i ett annat land? Samma här, inte nu längre. I så fall skulle det vara någon vecka/månad i Frankrike för min egen skull och träna monté.

Skulle du kunna rekommendera andra att göra samma resa eller någon annan? Absolut! Det var en otroligt lärorik och häftig upplevelse. Jag hade fantastiskt kul där och ångrar inte en sekund att jag åkte. Det var en upplevelse jag sent kommer glömma. Jag träffade många trevliga människor och fick äta god och spännande mat. Vi åkte ofta iväg och hittade på saker
tillsammans. När jag tänker tillbaka såhär blir jag nostalgisk och saknar alla
vännerna därifrån och stämningen vi hade. Då har jag ändå träffat många  utav dem nu senare här hemma i Sverige. En av tjejerna har till och med sin häst i ett stall 5-10 min från mina föräldrar.

Något du kan tipsa om till andra som vill åka iväg? Shoppa mer än jag gjorde! Jag blev omedvetet snål när jag var där.  Jag fick (vad jag
tyckte) rätt bra med pengar och gjorde inte alls av med mycket, trots att jag
de sista 2 månaderna åt ute nästan varje kväll. Jag tyckte inte att jag levde
snålt alls, men framförallt när det gällde märkeskläder. Ofta åkte vi till
Wal-Mart för att köra nya kläder att ha i stallet osv och då kostade tex ett
par jeans 15-20 dollar så när jag hittade märkesjeans för 50-60 dollar så
tyckte jag att det var jättedyrt!

Något du vill varna för då man gör en sådan resa? Inte direkt varna för men det kan vara jobbigt om man är under 21 och åker dit. Man måste vara 21 år för att t.ex. få hyra bil & köra hyrbilen, så man blir väldigt beroende av andra. Jag hade turen att ha jättesnälla vänner där som körde mig om jag t.ex. behövde handla & fick dessutom låna en cykel från jobbet.

När kan en sådan resa vara mest lämplig tror du? Jag tycker definitivt att man ska passa pånärman fortfarande är ganska ung, 18-25 år kanske. De flesta skandinaver som jobbade där var ganska unga, amerikanarna är äldre. Det är ett roligt men slitigt liv där man får många härliga vänner, se USA (kanske inte så mycket som turist men det vardagliga) samt härliga grillkvällar & fester!

Jag fick besök av bl.a. min syster, Fanny, då jag var i Florida. Det uppskattades av oss båda.