Intervjuer

Julia- en hästskötare

2012-07-15 19:25 #0 av: Tusen

Vi fortsätter vår intervjuserie med Julia Olofsson, 18 år, som jobbar som hästskötare på Menhammars stuteri

Mitt namn är Julia Olofsson och jag är 18 år.
Jag jobbar som hästskötare på Menhammar stuteri där Stefan
Hultman ansvarar för träning- och tävlingsverksamheten. Det är mitt första jobb då jag har gått i skolan innan.

Min familj har alltid haft hästar så jag är nog så gott som född in i travet. Jag fick min första häst, en shetlandsponny när jag var 7 år och jag fastnade direkt i travets värld och det föll sig naturligt att ta körlicens. När jag fyllde 12 år så fick jag gotlandsrusset Pralinus som har betytt oerhört mycket för mig. Han har lärt mig det mesta! Bättre läromästare kan man nog inte ha. Men när jag blev 16 år och tog körlicens för stor häst kändes det rätt att lämna ponnytravet bakom mig, jag hade helt enkelt vuxit ifrån det och kände att jag var redo att ta nästa steg. Mina närmsta kompisar kallar mig för hästnörd och jag tror ärligt talat att de har rätt i det dom säger Flört

Den mest känslofyllda segern är när jag tog första segernmed Safe Heaven. Men största segern är nog med Pink Elephant på V86. Motgångar har man dock mer än framgångar och jag försöker glömma dem så fort som möjligt.
Tänk positivt!

Mina passhästar heter New Approach, Bennet, Nomea Sas och Bagley. Jag brukar inte ranka dom inbördes utan jag försöker att göra ett så bra jobb som möjligt och att hästarna ska må bra och trivas.

Mitt mål är att en dag stå som proffstränare och tillhöra topp 15 i landet. Jag vet hur tuff vägen dit är, framför allt när man är kvinna. Men jag är envis och brukar jobba stenhårt för mina mål så jag hoppas jag lyckas! Dessutom vill jag utveckla mig som kusk och förhoppningvis köra fler lopp, för löpkörningen är bland det roligaste jag vet! Drömmen är att få köra ett stort klassiskt lopp i Sverige. Jag vet att det kanske låter osannolikt men drömma får man alltid.

Förebilden för mig är Björn Goop som jag tycker har en bra körstil.

Hur min dag som hästskötare ser ut skiljer sig från dag till dag såklart men en normal dag ringer kl 04.30 och jag är i stallet kl 05.00. Då släpper jag ut mina hästar i deras hagar och sedan skottar man deras boxar. Jag brukar vara klar med det vid 06.30, då har vi frukost fram till 07.00. Första fortkörningheatet går ut kl 08.00 sedan rullar det på. Oftast har vi kört klart
till lunchtid men det varierar, under vinterträning kör vi till kl 15-16. Sedan
är det lunch och på eftermiddagen är det ompyssling av hästarna som gäller. Vi har ingen sluttid utan man jobbar tills man är klar, oftast omkring 16-17.

Jag både hoppas och tror att travets framtid kommer bli bra, ST har ju dock ett stort problem och det är kostnaderna för både hästägarna och uppfödarna. Men det är ju bara att se på dagens travsport, vilka djur vi har!
Utvecklingen sker för varje år, dock inte prispengarna. Jag skulle vilja se att ST jobbar mer för hästägarna, det ska vara roligt att äga travhäst, inte bara när hästen vinner! Det kommer mer och mer andelsägande i hästar vilket är kanon, mindre kostnad men ändå att får vara med och äga häst. En grej för hästägarna där priset har ökat markant dom senaste åren är veterinärpriserna- där borde ST kunna var mer delaktiga! Få vi nöjda hästägare, då köper dom fler hästar och då blir uppfödare också nöjda!

Det bästa med att vara hästskötare är att få betalt för att få hålla på med sitt största intresse. Det sämsta är att jobba ute under vinterhalvåret i Sverige då vädret inte alltid är så underbart.
Om 10 år är jag en proffstränare på väg uppåt i karriären./ Julia Olofsson

(Intervjun är gjord av Tusen)
Fotot har vi fått låna av Julia Olofsson

Anmäl
2012-07-15 20:45 #1 av: medde

Super trevlig artikel.. Verkligen kul att få läsa och ta del av. Stefan Hultman är en en verkligt härlig "prick" minns då vi var lärlingar både han och jag.. Många sköna skratt i gäststallen blev det, då vi sågs ute bland olika banor,

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.