Tävlingar

Monté

2012-06-29 09:01 #0 av: Tusen

Montén är en gren av travsporten som fortfarande är relativit ny inom travsporten. Men vad vet du om montén?

 

Historik:

När montén introducerades i Sverige började det som uppvisningslopp utanför allt totospel. Det visade sig att denna sport lockade många tjejer och då travet stod inför en generationsväxling, samt att travet nästan enbart hade manliga aktiva, såg man här en möjlighet till föryngring av travkåren samt att man kanske kunde locka in fler kvinnor i travsporten.
2004 reds de första montéloppen med totospel och några år senare ingick montén i V5-spelet. Idag har montén även varit med i V65.
Det finns ett eget SM för de bästa montéryttarna och även ett Elitlopp för montéhästarna. Men än så länge är prispengarna mycket lägre än i travloppen.
Det finns idag lite drygt 300 aktiva montéryttare varav endast ett 10-tal är män. Många fler har tagit ut sin montélicens men tävlar inte i monté.
I Frankrike, monténs ursprungsland (sedan 1836)  och fortfarande världsledande montéland, är bilden en helt annan. Där rider fler män och prissummorna är också mycket högre där.
I Sverige har vi en viktgräns på minimum 65 kg inklusive  trustning. Gränsen sattes bl.a. för att inte skapa anorexia fall och för att även män skulle kunna rida. Men så har alltså inte blivit fallet. Frankrike däremot, har olika viktgränser vid olika löp.
När montén introducerades pratades det mycket om hur de etablerade galoppjockeysarna skulle ta över hela montén och alla små (?) tjejer inte skulle ha en chans mot dessa proffsjockeys. Men tjejerna visade ganska snart att de var alldeles utmärkta montéryttare.
Ponnytravet har haft montélopp i c:a 30 år med tillhörande SM för både kat A och Kat B.

Vad krävs för montélicens:

För att få rida monté i lopp krävs att du gått en ST-godkänd montéutbildning. Dessa ges i samarbete med de flesta travsällskap i Sverige. Där får man dels en teoriutbildning (samma som de som tar körlicens) med tillhörande teoriprov, dels minst 10 godkända montéprovlopp, dels godkänt fystest. En god kondition är ett måste för att orka rida lopp.

Vad krävs av hästen:

Hästen skall vara minst 4 år (5 år för kallblod) och inkvalad i monté. Kravet på att hästen ska vara kvalad för sulky innan kval i monté, är borttagen. Dvs. vill man enbart starta i monté räcker det att kvala hästen i monté (gäller fr.o.m. jan 2012) Kvaltiden för varmblod är 1.25 och för kallblod 1.45 oavsett ålder. Hästen skall vara i tävlingsmässigt skick och fullt ridbar. Dvs. en oregerlig häst blir inte godkänd även om den klarar kvaltiden.

Utrustning:

Ryttaren skall vara iklädd tävlingsdress (välvårdad), hjälm, säkerhetsväst, vita byxor och ridstävlar eller ridskor med skaft och klack. Pisk (70 cm lång) får användas men sporrar är däremot förbjudna att använda. De flesta ryttare har dessutom egen sadel och egna tyglar i loppen. Väger man mindre än 65 kg med utrustning får man själv som ryttare se till att man kommer upp i vikt. Detta görs oftast med viktvojlock och blyvikter.

/ Tusen

Källor: Wikipedia, Svensk Travsport, SPTF

Anmäl
2012-07-06 22:16 #1 av: giffan

För många år sen..och ganska många kilo sen oxå... så red jag en heldel monté.

Var med i det andra elitlopps montén som reds på solvalla och även ett uppvisningslopp på Täby.

På den tiden var det endast uppvisningslopp, men jösses vad roligt det var. På Åland däremot, kunda man rida "riktig" monté på sin kör licens.. så det gjorde man ju såklart.

Red väll mitt sista lopp i sverige -99 och sen blev det några till i danmark.

Men nu är det slut ridet...

Det häftigaste som finns är nog att rida bakom startbilen, den känslan går verkligen inte att beskriva..

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.