Annons:
Etiketttävlingar
Läst 10276 ggr
Tusen
6/20/12, 10:16 AM

Att tävla i trav eller monté

Att få tävla sin häst är något som många tycker om och ser fram emot att få göra. Men det är mycket att hålla reda på innan man gör sin första start. Det krävs både utbildning och och vissa andra detaljer som måste ordnas. Här kan du läsa en del om vad som kan vara bra att veta.

Utbildning

För att få tävla i trav eller monté krävs att du går en licensutbildning.Den går ut på att du under några veckor får lära dig allt om tävlingsreglementet samt en hel del om vad som gäller då man har en travhäst i träning och vad som gäller för dig som kusk eller ryttare.
Du får dessutom göra sk. provlopp för att visa att du behärskar att köra/rida tillsammans med andra på et reglementmässigt sätt.
Minst 10 lopp måste vara godkända för att du skall kunna räkna dig som godkänd på licensutbildningen. Vill du dessutom ha både kör- och ridlicens, måste du göra minst 5 ytterligare godkända provlopp i den gren som du inte redan blivit godkänd i.
För montélicens krävs, innan du rider ditt första provlopp, att du blir  odkänd på ett fystest. Hur detta fystest går till är lite olika från bana till bana men i princip skall du visa att du orkar rida ett helt lopp.


Provlopp för både trav- och montéhästar.

Licenser

Det finns fler olika licenser man kan ta beroende om du jobbar med travhästar eller har det som sidosyssla. Du kan alltså vara proffs, amatör, lärling eller ungdom. Dessa licenser beskriver lite vem du är och hur din relation till travet är.
Som proffs har du sk. A-licens. Då jobbar du i huvudsak med att köra hästar och som proffstränare får du även träna andras hästar.
Man kan också vara en sk. förste lärling. Då kör man över 100 lopp per år och är på sätt och vis en proffskusk.
Sen kan du vara amatör vilket innebär att du har ett annat jobb vid sidan om. En amatör får bara träna sina egna hästar och bara deläga upp till maximalt 5 olika hästar. De flesta kuskar och ryttare som inte jobbar
med hästar på heltid kallas amatörer.
Det finns lärlingar som jobbar både som hästskötare och som kör eller/och rider på tävlingar. Dessa lärlingar tävlar inte alls lika mycket som första lärlingarna. Man får inte köra över 100 lopp per år för att få vara en sådan lärling.
Till sist finns det ungdomslicenser. Dessa får man lösa från det år man fyller 16 år tills man är 20 år.
Alla dessa licenser har fått olika bokstäver för att man lättare skall veta vilka lopp man ska få starta i som kusk.
Montélicensen kan kombineras med alla andra licenser.

Dressregistrering

För att få tävla måste man ha en godkänd tävlingsdress. Vilka mönster och färger man får använda finns på en speciell blankett som man fyller i och skickar den sedan som en ansökan om dressfärg till ST (Svensk travsport).


Foto: Beatrice Jacobsson

Läkarintyg

Innan du sen får börja tävla ska du dessutom genomgå en mindre läkarundersökning för att bevisa att du är tillräckligt frisk för att klara av att tävla. Hur länge det läkarintyget är giltigt beror på din ålder men det gäller som mest i 10 år.

Tävlingsålder på kusken/ryttaren

Du får inte börja tävla förrän det år du fyller 16 år men du får börja din licensutbildning det år du fyller 15 år. Du får inte tävla längre än t.o.m. det år du fyller 70 år.


Foto: Maria Lindström

Säkerhet

För att få träna och tävla på en travbana finns det krav på att man alltid kör/rider med säkerhetsväst och hjälm med knäppt hakband. Om det upptäckas att man saknar något av detta kan böter utdömas även under en
träningsdag.

Bestraffningar

Inom travet döms det ut bestraffningar. Detta görs dels av djurskyddsskäl, dels för säkerhetens skull och till sist för att spelarna skall kunna lita på att bästa hästen vinner.
När man får en bestraffning som är av lite allvarligare karaktär får man ringa
upp till domaren som dels vill höra med kusken/ryttaren hur hon/han upplevde situationen, dels för att informera hur man skulle ha gjort istället eller bara för att informera om felaktigheten.
Det döms ut både avstängningar och böter och hur långa avstängningarna blir och hur stora bötesbeloppen blir, beror dels på vad man har gjort, dels hur mycket prispengar det är i loppet, dels hur mycket man har tävlat tidigare år. Därför kan straffen bli väldigt olika stora och långa.

Försäkringar

I och med att du löst licens är du försäkrad under all träning och tävling.
Jobbar du som lärling eller hästskötare är du försäkrad via din arbetsgivare. Man bör dock ha en egen liv- och skadeföräkring ändå eftersom licensförsäkringen inte täcker allt.

Vart vänder jag mig för att få licens?

Kontakta närmaste travsällskap så kan de hjälpa dig vidare med mer information.

Till sist

Det är mycket att hålla reda på innan man kommer till första start men när man väl kört eller ridit de första loppen känns det bra att man gjort all denna förberedelse då det är mycket man måste hålla reda på under ett lopp. Det viktigaste man ska tänka på under tiden man kör/rider ett lopp är att man alltid måste sätta säkerheten först. Det är så lätt att det går illa då farterna är höga och det man kör väldigt tätt i loppen.

(Källa: Svensk travsport)

Mer att läsa om tävling hittar du på: https://www.travsport.se/meny/tavlingar

/Tusen

Annons:
giffan
7/6/12, 10:18 PM
#1

Riktigt bra artikel.

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus

Upp till toppen
Annons: