Intervjuer

Rebecca - en amatörtränare

2012-06-15 12:23 #0 av: Tusen

Vi startar vår intervjuserie med Rebecca Dahlén, en ung amatörtränare från Dala-Järna. Här berättar hon lite om sin bakgrund, sin vardag och funderingar kring travet.

Jag heter Rebecca Dahlén, är en nybliven 23-åring och är bosatt i Dala-Järna.
Jag började hänga i ett amatörstall som 7-åring (Jenny Eriksson, Sunne) och fick min första egna ponny samma år. En liten minishettis på 78cm som jag startade i bygdetrav. Sist kom vi alltid, men det var lika roligt för det!
Fler ponnyer ramlade in i min träning och jag har väl haft lite framgångar inom ponnytravet. Ca 60 segrar tror jag att vi lyckades skrapa ihop, ponnyerna och jag. Andra roliga lopp är väl 2:a i Elitloppet, 2:a i Kusk-SM tre gånger, 3:a i SM, segrare i 5-årsshettisen och en hög med svenska rekord bland annat.

Vid 17 års ålder började jag känna att det var dags att smyga över till stortravet och min sista ponny, Skärmnäs Pigall, såldes så småningom. Året efter hade jag min körlicens för stora hästar och tillslut köptes även första varmblodet. Jag jobbade även som hästskötare under tiden men en flytt till Dalarna satte stopp för både hästsköteriet och varmblodet.

Det var väl först förra året jag kände att -"Nu kör vi igång ordentligt igen". I januari förra året köptes min ögonsten, kallblodet Spang Sverre. Sedan dess har det rullat på och mitt största, lyckligaste minne var när han vann ett helt vanligt 20.000:- lopp på Bergsåker. Vilken känsla med första tränarsegern!

Men som alla vet, det svänger fort i trav och de största motgångarna har också Spang Sverre stått för. Efter att ha startat med halsinfektion i december har hans hals kollapsat helt, och vi kämpar för att kunna komma till start igen överhuvudtaget.

Jag har just nu 2 hästar på min träningslista, Spang Sverre och stjärnan i stallet - Moa Mollyn. Det är hon som står för framgångarna i stallet. Den 31/5 på Årjängs travbana smällde hon till med en överlägsen seger i monté på 1.27,0 tillika nytt svenskt rekord. Har förstått i efterhand hur stort det är, tidningar ringer och folk jag aldrig hört talas om hör av sig och grattar. Jättekul såklart!
Fick man drömma lite önskar man ju att Moa Mollyn ska fortsätta utvecklas, då kan man bara fundera hur långt det bär henne...

Om man ska kolla lite på mig själv, som amatör, så har jag faktiskt inte en förebild att se upp till som så många har. Jag tror man ska snappa upp så mycket som möjligt från så många som möjligt och sedan lyckas pyssla ihop ett eget upplägg som man själv tror på. Det är något som hittills fungerat för mig i alla fall!

Dagarna här hemma på gården ser ut som så att hästarna är ute från morgon till sen kväll, de får käka lite gräs och de tränas väldigt olika. Moa är en speciell dam som enbart ska lugnas ner så hon ser inte en vagn här hemma. Norsken (Spang Sverre) tränas omväxlande och just nu ligger fokus på att förbättra lufttillförseln.

Det bästa med att vara amatörtränare är att det är på ett vis enbart en hobby. Det är mina hästar som jag inte blir av med när det går dåligt, och sånt är viktigt för mig.

Travet i framtiden hoppas jag utvecklas - mer pengar måste in i prispotten som även vi små amatörer får ta del av. Att de höjer prispengarna i E3, Breeders och sådana lopp hjälper inte den lilla amatören, tyvärr. Ett stort plus är att det ligger ökat fokus på kallblodssporten!

Det sämsta med sporten är tyvärr det här dödläget vi är i just nu - ökade
kostnader utan att prispengarna följer med! Även de ökade påtryckningarna från diverse organisationer retar gallfeber på mig, att sätta karenser på produkter utan grund och diskutera spöfrågan tycker jag endast är sätt att lugna påtryckningar - inte föra sporten framåt.

Om 10 år hoppas jag att jag har 4-5 hästar på träningslistan, håller en jämn nivå och jag får gärna ha en fixstjärna i stallet, kanske undan Moa Mollyn! Jag hoppas sporten tagit rätt beslut, så alla som vill hålla på kan göra det.

En sak är jag i alla fall säker på, om 10 år är jag är fortfarande lika biten av sporten och lika glad att travet finns där för mig!/ Rebecca Dahlén

(Intervjun är gjord av Tusen)
Fotot har vi fått låna av Rebecca Dahlén 

Anmäl
2012-07-06 00:56 #1 av: Backman

Rolig läsning! Lycka till! :)

Anmäl
2012-07-06 09:15 #2 av: giffan

Det var många kloka ord måste jag säga..

Rolig läsning!

~ Anneli ~ 
Sajtvärd för:  adopterade.ifokus 

Anmäl
2012-07-10 10:25 #3 av: Nitro

Jasså var det här intervjun hamnade :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.