Annons:
Etikettunghästen
Läst 9182 ggr
mallan-nog
6/15/12, 11:10 AM

Inkörning

Det finns många olika metoder när man kör in en häst eller ponny. I den här artikeln beskriver jag hur vi gick tillväga när vi körde in min ettåring Harryettie.

Tänkte skriva lite kort om hur vi tänker när vi kör in våra hästar. Jag har varit med och kört in hästar nu i över 15 år. Både stora och små, i Sverige & USA. Det skiljer sig något i de olika metoderna, men överlag går man tillväga på samma sätt. Jag har tagit saker från olika travtränare och körtränare och satt ihop till min egen metod.

1. Det första vi börjar med är att sätta dit huvudlaget över grimman för att lära hästen acceptera bettet. Personligen gillar jag de raka betten, hästarna är oftast ganska lugna i munnen med ett sådant. Har man en äldre häst som redan är riden behöver man självklart inte göra det här första steget.


Harryettie med huvudlag på.

2. Därefter lägger vi på selen. Bara själva däckeln och ryggstycket. Då trasslar den inte in sig i slaggjord eller tömmar och får vänja sig vis att det sitter något runt magen och under svansen.

Första gången med sele och huvudlag på.

3. När ponnyn/hästen är van vid huvudlag och sele är det dags att börja tömköra. När jag kör in unghästar som ännu inte lärt sig hur man svänger med bettet brukar jag behålla grimman kvar under huvudlaget och fästa tömmarna både i grimman och bettringen. På så sätt får du även ett tryck över nosen och i sidled när du tar i tömmen. Börja gärna med att ha två medhjälpare som håller i varsitt grimskaft på varsin sida om hästen, det kan då hjälpa till med att ta lite extra i grimskaftet för att hjälpa hästen att svänga. Till en början kan det vara bra att följa vägar och låta hästen gå mycket rakt fram eller naturliga svängar (den svänger för att vägen/stigen svänger). Därefter kan man börja kräva lite mer genom att köra volter, slalom osv. När man tömkör kan det vara en fördel att sätta tömmen längre ner på selen istället för i de vanliga tömringarna, då kan man lättare få tömmen runt rumpan på hästen och på så sätt rama in den. Jag brukar då använda en remsele & knyta fast skalmöglorna så att de inte lyfter och trä tömmen genom skalmöglorna. När hästen är redo kan man använda bara en medhjälpare för att sedan tömköra själv. Men ha gärna med en medhjälpare som går bak vid dig, ifall att något skulle hända & använd gärna hjälm!

Tömmen är här fastsatt i både grimma och bett.

Tömkörning med en medhjälpare.

4. När ponnyn/hästen snällt tar styrning och kan kommandorna för framåt och halt kan man gå vidare till nästa steg. Det här steget har jag bara gjort på ett fåtal hästar, de som tycker att det är obehagligt när saker tar emot i sidorna eller när det låtermycket bakom dem. Då kan man låta hästen dra en släpa, dra bara ett par skalmar. Har man inga såna lösa, vilket jag inte hade, kan man göra en egen provisorisk utav vägpinnar. Hästen får då vänja sig att det kommer vara saker som tart emot vid rumpan och dessutom låter lite när de släpar i marken.

Här får Harryettie testa dra vägpinnarna & känna hur de ligger an mot hennes sidor.

5. Nästa steg blir att vänja hästen vid vagnen. Var noga att ha medhjälpare, gärna två stycken. När vagnen sätts på är det bra att en person håller i hästen och två sätter fast vagnen. Kusken tar tömmarna och sätter sig i vagnen, medhjälparna har varsin töm/långt grimskaft och går brevid hästen. Även här är det bra att ta enkla vägar och bara "naturliga" svängar så mycket som går. Vissa hästar är lättare att börja trava väldigt tidigt med, då de ofta blir mer koncentrerade då. Men andra börjar också spänna sig lättare och då kan det vara bra att skritta lite längre. När hästen känns bra brukar jag ganska snabbt byta till endast en medhjälpare och börja trava, då kan medhjälparen sitta med vid sidan av vagnen.

Första gången med vagnen på.

6. När alla ovanstående stegen är avklarade och hästen accepterat vagnen börjar körningen på egen hand & då är det bara att sätta igång med träningen! Lycka till!

Här är Harryettie två år och tränar på Sundbyholm travbanas skogsslinga.

/mallan-nog

Samtliga bilder är tagna av Stuteri Tusen

Annons:
Upp till toppen
Annons: